maandag 26 oktober 2015

Zoek het ZELF lekker uit!



Je voelt het. Vast en zeker. De wereld is drastisch aan het veranderen. De oogkleppen gaan bij veel mensen af, je weet wel, die kleppen het maatschappelijk economisch systeem ons vanaf geboorte tracht op te laten zetten. Die kleppen die er voor zorgden dat we ons innerlijk gezag weggaven. Omdat er steeds anderen waren die ons vertelden of we het goed of fout deden...



Het lukt niet meer, we worden steeds wakkerder. We beginnen ons af te vragen hoe de wereld er zonder oogkleppen uit ziet. En we beginnen te begrijpen dat dat vervolgens voor iedereen anders is. We her-ontdekken onsZELF!

Sinds 2013 noemen we ons een participatiemaatschappij. Ook daaraan geeft iedereen een andere invulling. Wat betekent dat woord PARTICIPATIE en voor wie dan? We hebben er geen gezamenlijke definitie voor. De dynamiek die daarom vervolgens mee resoneert is een 'zoek het zelf maar lekker uit'.

En daarin zit een prachtige uitnodiging! Want wat is onsZELF eigenlijk? Wat is jouwZELF? Dat is wat er eigenlijk metaforisch wordt gezegd! Je mag lekker op zoek gaan naar je eigen ZELF. Het ZELF dat we onderweg grotendeels kwijtgeraakt zijn door het weggeven van ons innerlijk gezag.

Wie ben je en wie wil je zijn? Welke kleur kom jij brengen in deze participatiemaatschappij? Hoe verlang jij naar gezamenlijkheid in onze samenleving?

Als we naar een tijdperk gaan waarin we steeds meer ZELF gaan doen, zullen we dan ook direct stoppen om onze kinderen bij hun ZELF weg te halen? En ze heel houden, waar we kunnen? Wij zijn veel van onsZELF kwijtgeraakt en voeden vanuit dat verlies onze kinderen op. Terwijl onze kinderen vanuit hun heelheid ons juist weer heel kunnen maken.



Namaste, Indi 

 

Indi is oprichtster van HARTverwarmendWijs, het landelijke netwerk voor onderwijsontwikkeling, pionier, droomster en realisator, verbinder, transitie-ondernemer, participatie- en sociale innovatie activist, kindertolk volgens methode PresentChild.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten